Čičoku možete naći na svim pijacama. Slična je krompiru, i veoma je lekovita kada se koristi u ishrani. Nazivaju je i biljkom 21. veka, jer se danas najviše koristi u kulinarstvu.
Krompirasti deo čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krompira, nema skroba nego inulina, zbog čega ga u ishrani koriste osobe obolele od šećerne bolesti - dijabetesa i osobe koje imaju problema sa prekomernom težinom.
Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko narendana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuvana ili pečena kao i krumpir. U obliku brašna koristi se za izradu hleba.
Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a može se i kiseliti kao zimnica. Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi. Slično kao krompir, i čičoka je dobar izvor kalijuma, a pola šoljice sveže čičoke zadovoljava 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom. U istih pola šoljice čičoke nalazi se 1,5 grama belančevina, 1,2 grama celuloze. Čičoka je izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina C, folne kiseline i vitamina V1 i V2.
Da bi se iskoristila lekovita svojstva čičoke, treba je konzumirati u svežem stanju. Termički obrađen nema lekovita svojstva karakteristična za sirov koren.
Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske uticaje i bolesti, proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatiše deset godina.
Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krompir, morska repa, mačja repa, divlji krompir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja (krtola), krupnog i nepravilnog oblika. Potiče iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u septembru na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svetlo žute cvetove slične suncokretu, ali manje (u pečniku 4-8 santimetra).
četvrtak, 9. travnja 2015.
Čičoka spas za šećeraše
Posted by Admin | No comments
08:00
Share:

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Recent Articles
-
Osnovne odlike Aloe vere Aloe vera je vrsta sukulenta – biljaka koje su razvile posebnu vrstu tkiva u svojim listovima, stabljikama i...
-
PSORIJAZA Čajne mješavine Hrastova kora, čestoslavica, kopriva rosopsa, neven, stolisnik i kadulja. Mješavinu biljaka poparimo, pu...
-
Prelijepa jagoda, prvi puta spominje se prije dvije tisuće godina. Miomirisna, crvena, ukusna, jagoda je vrlo privlačan plod. Većina lju...
-
Da li ste ikad probali prirodni ili biljni lijek da biste izliječili neku bolest ili ga koristite u svakodnevnoj uporabi za održanje dobro...
-
Pojam biljna medicina odnosi se na upotrebu biljaka u medicinske svrhe. Sjemenke, bobice, korijenje, listovi, kora, ili cvjetovi dijelovi ...
-
Oboriće vas, ali ne zbog piva koje u njega ide – nego zbog činjenice da nećete moći da prestanete da trpate ove više nego ukusne kiflice u...
-
Jedan mali dečak upitao je svoju majku: Majko, žasto plačeš? – “Zato što sam žena” – odgovorila mu je majka. – “Ne razumem te!” – zb...
-
Osobe čije srce kuca nepravilno i počinju se osjećati loše imaju samo desetak sekundi prije nego što izgube svijest. Ove osobe ...
-
TIJESTO 600 ml vode 60 g margarina prstohvat soli 300 g brašna 2 jaja šljive ZA POSIPANJE 2 žlice ulja 4 žlice krušnih...
-
Kada je službena medicina nemoćna ili ljudi jednostavno žele liječiti bolest prirodnim lijekovima, ovaj čaj će im odlično doći. Naime, p...
pop
p
0 komentari: